Barion Pixel

#Álljfelazegészségedért

Az álló munkavégzés előnyei

Számos előnnyel szolgál az egészségünkre, az elménkre és a testünkre nézve, ha egyszerűen úgy döntünk, hogy felállunk, kevesebbet ülünk, és többet mozogunk.

Egészség

Amennyiben több időt töltünk állva munkavégzésünk közben, az nagy mértékben csökkentheti a súlyos egészségügyi problémák kockázatát, illetve a keringési problémák kialakulását, amely kapcsolatba hozható az elhízással, továbbá a rák kialakulásának lehetőségével és a korai elhalálozással.

Elme

Ha több időt állunk a munkaidőnkben, az nagy mértékben növelheti az energia és a termelékenységünk szintjét, csökkentheti a felhalmozódó stresszt és jótékony hatással lehet a hangulatunkra is.

Test

Amennyiben több időt töltünk állva, az jótékony hatással van az anyagcserénkre, az izomtónusainkra, sőt csökkentheti a gyakori nyaki-, háti- és deréktáji fájdalmakat is. A megfelelő állú munkavégzés közben izmaink dolgoznak, ami jótékony hatást gyakorol gerincünkre.

Egészség

Kutatások alapján a hosszabb ideig tartó ülés esetén a vastagbél-, emlő- és endometriális rákos megbetegedések kockázata megnövekszik. A tanulmányok szerint a rendszeres mozgás növeli a természetes antioxidánsokat, amelyek megölik a sejtkárosító és - esetleg rákkeltő - szabad gyököket.

 • Csak 1-2 perc: elegendő óránként 1-2 percre megszakítani az ülőmunkát, amivel már csökkenthetjük a rák kockázati tényezőjét.
 • Légy aktív: a fizikailag aktív személyek esetében 40%-al kevesebb a rákos megbetegedések aránya.
 • Gyilkos/veszélyes lustaság: csak az USA-ban évente 92 000 emlő- és vastagbélrák esete kapcsolódik a fizikai aktivitás hiányához.

Az ülőidő csökkentése nagymértékben csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását, illetve a szívinfarktus következtében bekövetkező haláleset kockázatát.

 • Akik aktívan élik életüket: a fizikailag aktív személyek esetében 45%-al kisebb a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata.
 • 8+ óra ülőmunka: A kardiovaszkuláris megbetegedések kockázata megduplázódik, amennyiben napi 8 óránál többet töltünk ülve.
 • Felére csökkenthető: 50%-al csökkenthető a szívinfarktus kockázata, amennyiben hetente 3+ órát aktív mozgással töltünk.

Az ún. 2. típusú cukorbetegségben szenvedők aránya évről-évre tovább növekszik, ha azonban csökkentjük az ülve eltöltött időt, az segíthet az inzulin szintünk kezelésében. Kutatások igazolták, hogy jelentős összefüggés van a túl sok ülés és a cukorbetegség között.

Az ülőmunka megszakítása hatékony lehet az étkezés utáni glükóz- és inzulinszint csökkentésében.

 • Inaktivitás: A cukorbetegség 27% -át fizikai inaktivitás okozza.
 • Dupla kockázat: Az ülő életmód megduplázhatja a cukorbetegség kockázatát.

A kutatások erőteljes összefüggéseket találtak a túlzó ülőmunka és számos súlyos egészségügyi probléma között, amelyek növelik a korai halálozás kockázatát.

 • Negyedik vezető ok: A fizikai inaktivitás világszerte a negyedik vezető halálozási kockázati tényező
 • Jótékony gyaloglás: Egy órás ülést alacsony szintű aktivitással – mint pl. a gyaloglás – helyettesítve 30%-kal csökkenthetjük a halandóságot.
 • Óránként -22 perc: Minden órában – amit ülve töltünk – közel 22 perccel csökkentjük a várható élettartamunkat.
 • Veszélyes ülőmunka: Ha napi 4 óránál több időt ülve töltünk, 50%-kal növeljük a halál kockázatát.
 • Mozogjunk többet: Évente 1,6 millió haláleset az elégtelen fizikai aktivitásnak tulajdonítható be.

Azok az embereknél, akik aktívabbak, sokkal kisebb a csontritkulás kialakulásának kockázata, mint akik munka idejük nagy részét ülve töltik.

A tudósok részben a mozgásszegény életmódnak tulajdonítják a csontritkulás kialakulásának lehetőségét.

A fizikailag inaktív embereknél a csontvesztés folyamata sokkal gyorsabban halad előre.

Azon személyek akik sok időt töltenek ülve, nagyobb a csontritkulás kockázata, mint akik aktívabban élik az életüket.

Amennyiben több időt töltünk állva és mozgással, akkor a tudományos közösség által megfogalmazott kifejezés - a metabolikus szindrómára és a túlzottan ülő életmód káros hatásaira való hivatkozással - leküzdhető az „Ülőbetegség”.

 • Tudomásunk van róla, de még nem ismerjük: Csupán az emberek 15%-a ismeri az ülőbetegséget.
 • Kialakulása észrevehetetlen: Az átlagos emberek több, mint 12 órát is ülve töltenek naponta, amely erősen veszélyezteti az “ülőbetegség” kialakulását.
 • Minden második embert érint: Az emberek 47%-a úgy ítéli meg saját helyzetét, hogy az “ülőbetegség” veszélye nála is fennáll.

Elme

A munka közbeni állás nagy mértékben növeli az oxigén-, illetve a tápanyag szintet az agyban, mely a jobb vér áramlásnak köszönhető.

A fizikai aktivitás fokozza a neurogenezist (új agysejtek kialakulását) az agy gondolkodással és koncentrációval kapcsolatos agyi régiójában.

Iskolásokon végzett kutatások bebizonyították, hogy a rendszeres mozgás erősíti a tanulási képességet, javítja a memóriát és a visszaemlékezés képességét is.

Irodai dolgozókon végzett tanulmányok azt mutatják, hogy a mozgás a sokkal jobb koncentrációt és nagyobb termelékenységet eredményez.

Az álló munkavégzés egy egyszerű, de manapság elfeledett "gyógymód" az éberség fenntartására, melyre tekinthetünk úgy, mint a világ legtermészetesebb élénkítő szerére.

 • Minden órában: növelhetjük energetikusságunkat, ha legalább óránként néhány percet aktívan töltünk.
 • Szinte mindenki pozitívan számol be: A munkavállalók 87%-a értékeli úgy, hogy az állítható munkaasztal használatával nagy mértékben nőtt a szellemi és fizikai teljesítőképessége.
 • Nincs több étkezés utáni fáradtság: A munkavállalók 37%-a számolt be a nap közepén magas energiaszintről.

A munkahelyen állva töltött időben nagyobb mentális tudatosság figyelhető meg, ami sokkal nagyobb termelékenységhez és jobb koncentrációhoz vezet. Az aktivitás pedig csökkentheti a fájdalmat és a kényelmetlenséget, így jobban összpontosíthatunk.

 • Kevesebb mint gondolnánk: A mentális fókusz növeléséhez mindössze 10 percnyi mozgás szükséges1
 • Ülj egy órával kevesebbet: A munkavállalók 71%-a arról számolt be, hogy sokkal jobban összpontosított, miután 1 órával lecsökkentette az ülve töltött munkaidejét2
 • Másfélszeres hatékonyság: Állítható íróasztal használata esetén a termelékenység 46%-kal nő3

Az aktív izomzatunk friss vért és oxigént pumpál az agyba, amely felszabadítja a hangulatot fokozó vegyi anyagokat.

 • 10-ből 10 munkavállaló: A munkavállalók 100%-a érezte a hangulati állapotukra gyakorolt pozitív hatását, amennyiben csökkentették az ülve töltött órák számát.
 • Kevesebb mint két hónap alatt: Az alkalmazottak az állítható íróasztal 7 hetes használatát követően nagymértékű hangulat javulásról számoltak be.
 • Észre sem vesszük a szürke fellegek forrását: A munkanapon több, mint 6 órát ülve töltő egyéneknél nagyobb a szorongás és a depresszió kialakulásának kockázata.

Tanulmányok igazolják, hogy az állítható iróasztalokkal felszerelt irodák, nagymértékben fokozzák a munkavállalók lelkesedését és a munkahelyi elégedettséget is.

Kutatások bebizonyították, hogy az iskoláskorúaknál a rendszeres mozgás beillesztése bizonyítottan növeli a tanulók motivációját és morálját.

Test

A csontok, mint az izmok, rendszeres mozgást igényelnek, hogy fenntartsák az erőt - az alacsony szintű aktivitás segít javítani a csont egészségét.

A súlyt hordozó tevékenységek, amelyek elősegítik az egyensúlyt és a jó testtartást, előnyösek a csontok számára.

A túlnyomó többségben képernyőn előtt végzett munkák negatívan befolyásolják a csontozatunk egészségét.

 • Ülőmunka veszélyei: Kutatások kimutatták, hogy azon nők, akik naponta 6+ óránál többet ülve töltenek, a csonttömeg  1%-át veszíthetik el évente3

Amikor mozogunk, a zsírégető enzimek aktiválódnak, és sokkal több kalóriát égetnek, mint amikor ülve tartózkodunk.

 • Óránként több, mint 50 kalória: Az állva töltött idő alatt óránként 50 kalóriával több zsírt éget el testünk, mint ülő helyzetben.
 • Több, mint 5kg 30 perc alatt: Ha naponta 30 perccel több időt állva töltünk, évente több, mint 5kg-val csökkenthetjük a súlyunkat.
 • 30%-kal több kalória: Az állva töltött idő alatt 30%-kal több kalóriát éget el testünk, mintha ülnénk.

A vérkeringés elengedhetetlen a jó egészség szempontjából, de, ha túl sok időt töltünk ülve egy nap az akadályozhatja a véráramlást, amely a test minden rendszerét érinti.

 • Az ülés már 10 percen belül kifejti negatív hatását a keringési rendszerünkre1

A hosszan tartó ülés gyenge keringéshez vezet, amely jelentősen hozzájárul a viszerek és vérrögök kialakulásához2

 • 70%-kal nagyobb a kockázat: A mozgásszegény életmód 70%-kal növeli a halálos vérrögök kockázatát3

A finom mozgás - akár állva is - ami megszakítja a hosszantartó ülést, magasabb HDL-t („jó” koleszterint) és alacsonyabb LDL-t („rossz koleszterin”) eredményez, ami javíthatja a vérnyomást és csökkenti a szívroham kockázatát.

A hosszan tartó ülés ideje alatt az izmok kevesebb zsírt égetnek el és a vér áramlását is lassítják, ami eltömődött artériákhoz és a máj elzsírosodásához vezethet.

 • 33%-kal csökkennek a funkciók: Azoknál a fiatal lányoknál, akik megszakítás nélkül 3 órán keresztül ülő helyzetben maradnak, 33%-al csökkentek az érrendszeri funkciók1

A túl sok ülő testhelyzetben töltött idő a gyermekek, a tizenévesek és a felnőttek körében is emelkedett vérnyomással jár együtt2

Az ülő és álló testhelyzet gyakori változtatása növeli az anyagcsere folyamathoz szükséges enzimek termelését a testünkben.

 • Ha már 20 percet rögzített testhelyzetben töltünk az gátolja az anyagcsere folyamathoz szükséges enzimek termelését1.
 • Amennyiben 4 órán keresztül inaktív a testünk az a zsír- és koleszterin anyagcserét szabályozó enzimek teljes leállását jelentik2.
 • 90%-kal csökken ülő helyzetben a zsír lebontásért felelős enzimek termelődése.

Az álló testhelyzet a nagy méretű izomcsoportok szabályozásáért felelős (vesztibuláris) rendszerre is pozitív hatással van. Amennyiben nem használjuk izom tónusainkat akkor elgyengülnek és instabillá, sérülékennyé válnak.

Amikor állunk a hasi izmaink feszülnek, húzódnak, ezzel szemben ülő helyzetben nincsenek használva, ami az izmok elgyengüléséhez. vezet.

Az ülés összeszűkíti a csípőt, amely negatívan befolyásolja a testtartásunkat, az egyensúlyérzékelésünket és nehezíti a szabad mozgást.

A farizmok (m. gluteus maximus) szintén elgyengülnek, sorvadnak a sok ülés következtében, hiszen alig van feladatuk. A gerincfeszítők és a farizmok állapotának romlása fokozza a hátsérülések kockázatát, különösen emeléskor.

A testünk kialakítása állásra van tervezve, így a túlzott ülő helyzet fizikai fájdalmat, stresszt jelent a testünknek, amely sérült idegvégződéseket, degenerált izületeket, illetve akár demenciát is okozhat.

 • A dolgozók 54%-a számolt be a hát és nyaki fájdalom csökkenéséről, amint csökkentették az ülve eltöltött időt.
 • A krónikus hátfájással küzdők 78%-a fájdalommentes napokról számolt be a csökkentett ülő munkavégzésnek köszönhetően.
 • 85 milliárd dollárd veszítenek évente a dolgozók a krónikus hátfájás miatt, az egészségügyi ellátásban eltöltött idő miatt, ami a produktivitást is csökkenti.

Az álló testhelyzet (megfelelő testtartás mellett!) a gerincünket egy sokkal természetesebb pozícióba helyezi.

Az előre feszített nyaki pozíció káros hatással van a nyaki csigolyákra, amit nehéz helyreállítani.

Az ülő testhelyzet nem megfelelő nyomást gyakorol a gerincünkre, helytelenül terheli porckorongjainkat, amely számos gerinc problémához vezet.