Barion Pixel
Az ülés az új függőség.

Az ülés az új függőség. Ideje leszokni!

Álljunk fel az egészségünkért!

A székünk az ellenségünk. Ideje felállni!

Amikor arra gondolunk mi lehet ártalmas egészségünknek, senkinek nem az irodai széke ugrik be elsők között. Azonban sok kutató szerint ez az egyik legnagyobb potenciális veszély egészségünkre.

Az ülésre alapvetően nem nehéz rászokni, főként ha ülő munkát végzünk. A sok ülés azonban nem csak az alakodnak és tartásodnak árt, hanem komoly gerincproblémákat is okozhat. Hozzájárul többek között a 2-es típusú diabétesz, az agyvérzés, a szívinfarktus és a vesebajok kockázatának növekedéséhez is.

Az ülés az új függőség. Ideje felállni!

#Álljfelazegészségedért

James Levine, a Mayo Klinika orvosprofesszora az LA Timesnak adott interjúban úgy fogalmaz, hogy “Az ülés okozta rossz szokás veszélyesebb, mint a dohányzás, több embert megöl, mint a HIV, és árulóbb, mint az ejtőernyőzés. Halálra ültetjük magunkat.”

Ezzel a kijelentéssel James Levine nincs egyedül, hiszen számos kutatás alátámasztja az elméletét. Dr. Joan Vernikos, a NASA élettudományi részlegének egykori igazgatója, is úgy nyilatkozott, hogy “nem arra lettünk tervezve, hogy egész nap üljünk, mivel a test örökmozgó.”

BeActive Elektromos Állítható Asztal

Becslések szerint egy átlagos ember az ébren töltött óráinak több, mint a felét ülve tölti, ezalatt vagy tv-t néz, vezet vagy az íróasztalnál ül.

Az edzéssel nem csökkentjük az ülés okozta károkat

Lehet, hogy azt gondolod: “De hisz hetente többször edzek.” A kutatások azonban azt mutatják, hogy bár a testmozgás jó nekünk, ettől függetlenül ha nem figyelünk oda, hogy ne üljünk annyit egész nap ugyanúgy károkat tud okozni egészségünkre nézve. Nem lehet 10 óra mozdulatlanságot ellensúlyozni egy órás mozgással.

Az anyagcsere már 30 percnyi ülés után 90%-kal lelassul. Lassulnak ugyanis azok az enzimek, amelyek a rossz zsírt az artériáiból az izmokba mozgatják, ahol eléghetnek. Az alsó testrészünk izmai kikapcsolnak. Két óra múlva pedig már a jó koleszterinszint 20%-kal csökken. Ha azonban csak ÖT PERCRE FELÁLLSZ, akkor újra megindulnak a dolgok!

Álljunk egyenesen, húzzuk ki magunkat

Az ülés növeli az elhízás veszélyét

Ha befektetünk egészségünkbe és állítható íróasztalnál dolgozunk, akkor ha már a napi átlagos 8 órás munkaidőből 3 órát állva töltünk, fantasztikus eredményeket tudunk elérni.

Óránként ugyanis átlagosan 50 kalóriával égetünk el többet álló helyzetben. Ha napi 3 órán keresztül állunk, az heti öt napos átlagos nézve 750 elégetett kalóriát jelent! Ez a szám egy év alatt, akár 30 000 kalória is lehet, ami már majdnem 4kg-nak felel meg. Ezért is hatalmas híve sok orvos és gyógytornász az állítható munkaállomások használatának, hiszen a megelőzéssel számos egészségügyi probléma alól mentesülhetünk, úgy, hogy közben jól érezzük magunkat! ?

Állj fel az egészségedért!

7 Tipp hogyan állj többet

  • Rendszeresen tarts frissítő szüneteket munka közben. Legalább kilencven percenként állj fel a székedről, és mozogj, még ha csak a teakonyháig és vissza is, de sétálj egyet!
  • Használd a lépcsőt a lift helyett!
  • Ebédszünetben sétálj egyet!
  • Válaszd a legtávolabbi parkolót, ha munkába vagy bevásárolni mész!
  • Vezesd be a sétálós telefonos megbeszéléseket!
  • Dolgozz állva, váltogatva az üléssel!
  • Állítsunk be a telefonunkon egy emlékeztetőt, ami 30 percenként jelez nekünk, hogy álljunk fel néhány percre!

Mindig jusson eszedbe a tested és agyad közötti szimbiotikus energiakapcsolat. Ami jót tesz a testnek, az jót tesz az agynak is!