Barion Pixel
HAG Capisco Puls

Előtérben a fenntarthatóság

Az újrahasznosított hókotró markerekből készült a HÅG Capisco Puls egyik legújabb kollekciója. A norvég tervezésű HÅG már régóta szemelőtt tartja a fenntarthatóságot, ami a székek gyártásánál az egyik legfontosabb szempont.

Ennek köszönhetően 2023-ban megalkotta a 100%-ban újrahasznosított anyagokból készült Capisco Puls 8010 típusú székét.

A Capisco Puls új kollekció története

A mottó: szemétből kincset csinálni ipari méretekben!

2021-ben a Flokk előrukkolt egy korlátozott példányszámú, újrahasznosított hókotrójelzőkből készült íróasztallal. Ez a SINTEF skandináv kutatóintézettel együttműködésben megvalósított kísérleti projekt része volt.

A Flokk gyártó fő küldetése kezdetektől fogva, melynek célja hogy a műanyaghulladékból életképes forrásokat találjon, amelyekből kiváló minőségű bútorokat készíthet.

A különleges tervezésű HÅG Capisco Puls szék megjelenése több kulcsfontosságú személy figyelmét – és fantáziáját – is felkeltette. Ennek hatására elindult az események láncreakciója, amelynek eredményeként a Flokk fenntartható módon jutott hozzá a kiselejtezett hókotrójelzőkhöz.

Ezzel a forradalmi elgondolással csökkentette a hulladéklerakóba vagy hulladékégetőbe kerülő műanyaghulladék mennyiségét.

A felhasznált hókotrójelzők

2021 februárjában Ivar Opås Rørosra látogatott. Újságolvasás közben meglátott egy cikket arról, hogy a Flokk (amelynek székhelye Rørosban található) nemrég piacra dobott egy újrahasznosított hókotrójelzőkből készült széket. Ez hihetetlenül érdekelte Ivart, mivel történetesen ő a Våler Vekst, Norvégia legnagyobb hókotró-marker gyártójának vezérigazgatója.

Az évente kihelyezett nagyjából 600 tonna műanyagból 180 tonna javíthatatlanul megrongálódik. A Våler Vekst már régóta szeretné ezeket új jelölőelemekké újrahasznosítani, de a skandináv tél szélsőséges hőmérsékletei olyan mértékben megterhelik a műanyagot, amit az újrahasznosított anyagok nem tudnak kezelni.

A fenntarthatóság jövője

2021 óta a Våler Vekst és a Statens Vegvesen együtt dolgozik azon, hogy bővítse a begyűjtött hószántási jelek számát. A Våler Vekst 200 nagy zsákot (egyenként 600 kg-os kapacitással) küldött ki különböző vállalkozóknak, hogy visszaszolgáltassák sérült jelölőiket. Ha mindegyiket megtöltik, az 120 tonnának felel meg, és máris visszakapták a többségüket.

Jelenleg mindez önkéntes, és a Våler Vekst kommunikációjának és bátorításának köszönhető, de a közúti ügynökségek remélik, hogy ez a jövőben a szerződések részévé válik.

HAG Capisco Puls 8010

Elegendő részvétel és folyamatos, nagy mennyiségű jelölőanyag-áramlás esetén a Flokk reméli, hogy az anyagválasztékot a Flokk összes márkájára kiterjedően további termékekre is kiterjesztheti. A 100%-ban fogyasztás utáni újrahasznosított műanyag felhasználásának lehetősége számos előnnyel jár, és közvetlenül illeszkedik a Flokk 2030-as fenntarthatósági céljaihoz.

Az újrahasznosított anyagok, beleértve a műanyagokat is, kisebb szénlábnyomot okoznak, mint a szűz anyagok használata, ugyanakkor a hulladékanyagok felhasználásával pozitív hatást gyakorolnak a környezetre. Ezért a Flokk célja, hogy 2030-ra minden székünkben átlagosan 60%-ban újrahasznosított anyagokat használjunk.

Ismerd meg a Flokk szék kínálatát és tervezd meg saját, egyedi gyártású székedet!

Írtak rólunk! Kattintsd ide, hogy elolvashasd a témába vágó cikket, amely a Munkahelyi Ergonómiáról szól.