Barion Pixel

„Az Influenszereknek igazuk van, állítható asztalra és sétálópadra van szükséged”

Innováció és a Covid

2020 tavaszán még nem tudtam, hogy meddig fog tartani a világjárvány, és ennek következtében meddig fogok majd otthonról dolgozni. Ebből kifolyólag nem fektettem be komolyabb otthoni irodai berendezésbe, eszközökbe mivel New Yorkban élek, és az otthoni “irodám” csak egy kis sarka az aprócska lakásomnak.
Most így két és fél évvel később az ujjaimon meg tudom számolni, hogy hányszor mentem be az irodába. Ugyanazt az egyszerű íróasztalt használom, amit elsietve vásároltam az Amazonon, amikor még korlátozottan voltak elérhetőek az irodai kellékek.
Mivel magam is nő vagyok, az interneten a közösségi média tele van más női tartalomgyártóval, akik figyelemfelkeltő módon mutatják be, hogyan lehetnek még produktívabbak. Mondjuk, én nem fogok 100 féle különböző szövegkiemelőt vagy szervezőtálcát vásárolni, egy trend mégis felkeltette a figyelmemet: az állítható asztal és az asztal alatti sétálópad kombinációja.

Sétálj akár munka közben!


A számtalan videó, amit ezeknek a sétálópadoknak a beállításairól láttam, több energiát és a napi lépések bevitelét ígérte munkaidő alatt. Bár már majdnem három éve dolgozom otthonról, néha még mindig küszködöm az energiával, a motivációval és a fókusszal, hiszen ott van az ágyam és a tévém. Ezért kipróbáltam egy állítható asztalt és egy az alá helyezhető sétálópadot néhány hétig, hogy lássam, van-e valami értelme a trendnek.

Aktivitás növelése otthoni környezetben munkaidő alatt

Maradj aktív egésznap

Sokan valószínűleg a nap nagy részét ülve töltik, de nem akarok drámai lenni, amikor azt mondom, hogy ez szörnyű az egészségünkre nézve. A Yale Medicine szerint a székben ülve töltött órák érrendszeri problémákat, hát- és gerincproblémákat, szívbetegségeket, elhízást és daganatos betegségeket is okozhatnak és még az élettartamot is lerövidíthetik.

A hétköznapi munkáink tényleg meg akarnak ölni minket?

A Mayo Clinic amerikai egészségügyi központ a sétálópadot ajánlja, hogy mozgásra bírja a testünket, és elkerüljük az egész napos ülést.

Én az ötödik emeleten lakom egy lépcsőházas épületben, így az igazat megvallva, nem hagyom el a lakásomat minden nap. Azok a lépcsők azért elég lélekölők, ami határozottan lehangol, hogy lomhának érzem magam, különösen a borús napokon.

Nagyszerű számomra, hogy megmozgathatom magamat és sétálhatok egyet anélkül, hogy az ötödik emeltet kellene hozzá mindig megmásznom. A sétálópaddal több mint 2000 lépést tettem meg így körülbelül egy óra sétával, miközben dolgoztam. Igaz, azért ez kevesebb lépés, mint amennyit ennyi idő alatt megteszek kint a szabadban, de közben a számítógép képernyőjét próbáltam olvasni.

Azokon a reggeleken, amikor 10 óráig ágyban maradok, csak elővettem a sétálópadot, ami segített felébredni. Aggódtam, hogy az összecsukható sétálópad olyasmi eszköz lesz, amit két napig használok, aztán porosodik, de olyan könnyű volt felállítani és használni, hogy azon kaptam magam, hogy rendszeresen elővettem, és tényleg segített a napi aktivitásomban.

Valóban tudsz dolgozni, miközben sétálópadon sétálsz?

Az állítható asztal és a sétálópad kombinációja nem hibátlan. A sétálópad sebességét 3 km/óra alatt kellett tartanom, ha gépelni akartam, vagy ha hosszú szöveget kellett átolvasnom, amit szerkesztőként gyakran teszek. Ellenkező esetben a testem és a szemem túl sokat mozgott ahhoz, hogy kényelmesen tudjam az előbb leírtakat elvégezni. Így nem igazán lehet ezt edzésnek felfogni, de ennek munka közben nem is az a célja, hanem hogy megmozgassuk testünket, miközben mégis dolgozunk.

A sétálópadon való gyaloglás legideálisabb az olyan megbeszélések alatt, amelyeken csak részt kell venni, de nem szükséges a kamera használata. Biztos, hogy jobb, mint csak ülni és hallgatni mások beszédét. Különösen azokon a hosszú értekezleteken, amelyek nem igazán vonatkoznak rád, de mégis meg kell jelenni rajta.

Hogyan adj lendületet a napi rutinodnak

A sétálópadot ebédidőben kifejezetten hasznosnak éreztem. Betettem egy műsort a monitorra miközben sétálás közben elfogyasztottam az ebédemet. Képes voltam gyorsabban sétálni, mint munka közben. Ez egy nagyon szórakoztató, kissé fura módja volt annak, hogy jó pár lépést megtegyek, de így pl. kevésbé éreztem az ebéd utáni lejtmenetet, aktív tudtam maradni.

Sétálópad használata irodai munkavégzés közben

Megéri az állóasztal és az íróasztal alatti futópad?

Az állítható asztal és az az alatti sétálópad beszerzése határozottan nem szükségszerű, de hasznos és egyben szórakoztató megoldás. Imádtam, hogy különböző lehetőségeket kaptam arra, hogy hogyan mozoghatok vagy végezhetek gyakorlatokat az otthoni munkaidőm közben is.

Egy kis lakásban élve, kifejezetten kinyitotta a mozgásteremet. Valamint nem utolsó sorban megnyugtat az a tudat, hogy csökkentem a daganatos, keringési és mozgásszervi betegségek kialakulásának esélyét azzal, hogy nem ülök egész nap.

Az állítható asztal és a sétálópad együttes használata megváltozatta a mindennapjaimat!

Forrás: Miller Kern / Mashable https://mashable.com/article/standing-desk-treadmill-tiktok-trend