Barion Pixel

Főbb szempontok Állítható Asztal vásárlásakor

Állítható Asztal beszerzésénél több fontos tényezőt is szem előtt kell tartani, mivel hosszú távon lesz társad a munkában és a mindennapokban is.

Ergonómia

Az állítható magasságú asztalokat főként az egészséges testtartás visszaállítása miatt vásároljuk meg, így talán a legfontosabb tényező, hogy megfelelően a testalkatunkhoz mérten válasszuk ki a terméket.

Az optimális testtartás íróasztalnál ülő pozícióban, amikor alkarunk az asztallapra helyezve 90 fokos szöget zár be felkarunkkal. Ugyanez vonatkozik lábunkra is, azaz az alsó lábszár a felső lábszárral is legoptimálisabban derékszögben kényelmes hosszú távon.

Álló pozícióban is ugyanezt kell tudnunk kialakítani, azaz az asztallapot olyen magasságban kell beállítani, hogy az alkar és felkar között az előzőleg említett 90 fokos szöget tudjuk tartani. Ennek tudatában már tudjuk is, hogy milyen magasságra kell állítanunk üllő és álló magasságra az asztallapot.

Helyes ülő és álló testhelyzet
Helyes ülő és álló testhelyzet

Jelenleg a piacon sokféle ilyen termék elérhető, viszont nem mindegyik asztalt lehet olyan tág tartományban pozícionálni, amely mindenkinek megfelelő lehet. A két szegmensből álló asztallábakkal rendelkező asztalok igaz olcsóbbak lehetnek, de kisebb tartományban állíthatók. Ezzel ellentétben amelyeknél 3 tagból áll az asztalláb, sokkal precízebb magasság állítható be.

Fontos szempont továbbá az is, hogy ne aszerint válasszunk asztalt, amely alá fiókos szekrényt, felszerelhető fiókokat is tervezünk, mert nagy valószínűséggel így a fent említett szempontoknak nem fogunk tudni eleget tenni, és nem lesz megfelelő az ülőmagasság beállítása!

Méretek

Talán második és legfontosabb szempont, hogy mennyi hely áll rendelkezésre az állítható munkaállomás kialakítására.

Az asztallap mélységének választásánál a lehetőségekhez mérten próbáljunk arra törekedni, hogy egy karnynyújtásnyi távolságra legyünk a monitortól. Ehhez általánosságban 70-80cm mélységű asztallap már elegendő lehet.

Monitor optimális távolsága
Monitor optimális távolsága

Technikai paraméterek

A legolcsóbb nem elektromos asztalok kézzel, kurbli segítségével állíthatóak mely kezdésnek tökéletesnek tűnhet, de hosszútávon nem lesz komfortos. Az elektromos változatoknál is léteznek egy illetve kétmotoros változatok mely a terhelhetőségben és a mozgás közbeni hangban jelentenek különbséget. Az asztal vásárlásánál fontos meghatároznunk milyen eszközöket fogunk használni, milyen tömeggel terheljük majd azt. Túlterhelés esetén nem fog megfelelően működni, meg fog állni mozgatás közben.

Állítható Asztalok – Kezelés

Az Állítható Asztalok kezelése egyszerű, de mégis érdemes elgondolkodni, hogy milyen sűrű szakaszokban tervezünk majd pozíciót váltani. A legegyszerűbb le és fel gomb nyomva tartásával a legolcsóbb elektromos asztalok is rendelkeznek. Ezzel viszont nem olyan gyors és könnyű a megfelelő szintet megtalálni.

Léteznek memória funkciós vezérlővel ellátott asztalok is, mellyel milliméter pontossággal tudjuk váltogatni a szinteket egy gombnyomással.

A 4 memória funkciós változattal pedig akár két felhasználó is tudja komfortosan használni az előre letárolt magasságokat. Egyes típusokat applikáción keresztül is lehet vezérleni, melynek előnyeiről egy korábbi cikkünkben lehet olvasni részletesebben.

Terméktámogatás és Garancia

Nem utolsó sorban nem szabad figyelmen kívül hagyni a terméktámogatást és a garanciát lefedő időtartamot, valamint, hogy az pontosan mire is vonatkozik. Nem jellemző ezeknek az állítható asztaloknak a meghibásodása, de ha mégis probléma adódna, akkor könnyebb dolgunk van egy hazai forgalmazóval, mint egy külföldi akciós oldalról vásárolt termék esetében.

Fontos, hogy a választott forgalmazó oldalán legyen legalább egy mobil elérhetőség, ahol élő emberrel tudunk beszélni és egyeztetni a kérdéseinket.

A hazai forgalmazó előnyei közé sorolható még, ha a választott forgalmazó rendelkezik üzlettel, ahol fizikailag is meg tudjuk nézni, ki tudjuk próbálni az asztalt. A személyes impulzusok mellett a megfelelő szakmai támogatásnak is nagy jelentősége van hosszútávon.

Írtak rólunk! Kattintsd ide, hogy elolvashasd a témába vágó cikket, amely a Munkahelyi Ergonómiáról szól.