Barion Pixel
GoDaddy Office, Sunnyvale, CA

Mire figyeljünk a kellő hatékonység érdekében

Teljesítőképességünket sok kis tényező is befolyásolhatja melyekre, ha több hangsúlyt helyezünk érezhető pozitív hatása lesz. Kedvező környezetben kevesebb idő alatt, koncentráltabban tudjuk elvégezni feladatainkat, mely kihatással lesz produktivitásunkra.

GoDaddy Office, Sunnyvale, CA
GoDaddy Office, Sunnyvale, CA

Nem véletlen, hogy a nagyobb vállalatok komoly figyelmet fordítanak arra, hogy alkalmazottjaik úgymond színes irodai környezetben váltogathassák helyzetüket. Így akár csoportban akár egyedül végezhetik megszokott munkájukat.

Legyen szó itt egy babzsákról, függőágyról állítható magasságú munkaállomásokról, vagy egy jól berendezett teraszról, de sorolhatnánk még azokat a lehetőségeket, melyek elrugaszkodnak a megszokott szürke irodai helyszínektől.

A tapasztalatok alapján ezeken az innovatívabb helyszíneken és a pozíciók folytonos váltogatásával kellemesebben és kreatívabban végezhetőek a tennivalók, nem beszélve az egészségre való hatásáról.

Az emberi test nem arra hivatott, hogy egész nap egy irodai székben üljön, ahogy arra sem, hogy egész nap álljon. Fontos, hogy ha lehetőség engedi folyamatosan váltsuk a pozíciókat, valamint a helyszín váltogatása is pozitív kihatással lehet a kreatív munkára.

Eszközök

Mivel a kiindulópont egy irodában mindmáig az ülő pozíció, így egy megfelelően ergonomikus és testre szabható beállításokkal rendelkező, de nem utolsósorban kényelmes irodai szék elengedhetetlen. Manapság egészen kedvező ártól a komoly árcédulával ellátott ergonomikus székek tárházából választhatunk.

A legfontosabb, hogy saját magunknak legyen megfelelő, így a próba szinte elengedhetetlen vásárlás előtt. Vannak üzletek, ahol lehetőség van elvinni egy kisebb pár napos tesztelési időszakra a szimpatikusnak talált széket, hogy valóban megfelelő-e saját igényeiknek. Egy drágább széknél ez egy nagyon jó lehetőség, mivel hosszabb távon kell majd nyújtania azt amiért vásároljuk.

Milyen egy igazán jó ergonómikus szék

A megfelelően kényelmes és ergonomikus irodai szék kiválasztása után egy állítható magasságú munkaállomás is fontos eszköz azoknak akik munkájukat egész nap a számítógép előtt töltik.

Ezekkel az asztalokkal egyénre szabhatóan be tudunk állítani megfelelő pozíciókat. Erről egy korábbi cikkünkben kifejezetten részletesen olvashatunk.

Állítható munkaállomás
Személyre szabhatóan állítható magasságú munkaállomások

Irodai környezet 

Amire olykor kevesebb figyelem szokott jutni, hogy mennyire fontos a természetes valamint a mesterséges fények viszonya az irodában, vagy akár otthon is ahol dolgozunk. Erről esettanulmányt is olvashatunk az amerikai Cornell Egyetemtől, akik kutatást végeztek az irodai mesterséges megvilágítások dolgozókra mért hatásairól.

Tapasztalatok azt mutatják, hogy a természetes fényben szegényebb irodákban hajlamosabbak vagyunk a dekoncentrációra.

Fontos tényező a hőmérséklet is, mely nagyban befolyásolja a produktivitást és az összpontosítást. Kutatások megállapították, hogy 22 és 24 °C közötti hőmérsékletben a legösszeszedettebek és koncentráltabbak az irodai munkavállalók.

Az iroda berendezése kialakítása, is rendkívül hozzájárul a produktumhoz, értve ez alatt, hogy a közös kollaborációs munkavégzés és a csendes személyes nyugalom is meg tudjon valósulni a kollégák számára. Manapság a gyors rövid szünetekre is hangsúlyt helyeznek és erre kialakított pihenősarkokat is kialakítanak.

Az irodában is érezd magad úgy, mint otthon

Nagyban javíthatja hangulatunkat és egyben hatékonyságunkat a körülöttünk lévő tárgyak és növények. Egy növényekkel feldobott irodában tudat alatt is kellemesebben tartózkodunk, valamint igaz kis mértékben, de a levegő minőségét is javítják.

GoDaddy Office, Sunnyvale, CA
GoDaddy Office, Sunnyvale, CA

Természetesen nem lehet általánosítani ezeket az innovatív kialakításokat, mivel minden egyénnek sajátos igényei lehetnek. Mindenképpen jó irány, hogy egyre nagyobb hangsúly van ezeken az újításokon, és mindenki megtalálhatja egy ilyen irodában a kellő inspirációt és a nyugalmat is.

Itthon is már egyre több hasonló kreatív irodát lehet találni, úgy mint a Prezi, Google vagy a Starschema.

Ezen szempontok alapján pedig a napjainkban egyre inkább népszerűvé váló home office munkához is kellő inspirációt kaphatunk, mellyel emelhetjük az otthonukban való tevékenységünket, hatékonyságunkat.